Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sytuacja Polskich serwerów RPG?

Gruszka15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Jestem Paweł i gram w minecrafta od wczesnej bety. Gra na multiplayer zawsze wydawała mi się nudna. Do czasu aż zobaczyłem pierwszy serwer RPG. W tamtym czasie bardzo jarałem się serialem Gra o tron. Szukając jakiegoś portalu natknąłem się na stronę serwera w minecrafcie o tej właśnie tematyce. Nie byłem wtedy przekonany, bo minecraft na multi kojarzył mi się z griefowaniem innym domków xD. Była to wersja 1.2.5 i patrząc z perspektywy czasu serwer był bardzo niedopracowany, jednak bardzo mi się spodobał. Polegał na walce rodów z tego właśnie serialu. Wypowiadało się wojny, wbijało levele, budowało działkę w zamku (niektórzy nawet bawili się w survival na mapie surowcowej xD). Ogólnie dla każdego coś dobrego.

Dzisiaj takich serwerów jest jak na lekarstwo. Jeśli jest serwer zaawansowany technicznie z rozbudowanym systemem RPG to niestety ogranicza się tylko do grindu przez co staję się nudny. Serwery RP oprócz harrego pottera to niewypały. Prawdziwych wojen królestw/krain teraz nie ma, a na frakcjach nie czuć tego klimatu. Nigdy nie czułem serwerów FreeBuild bo wydawały mi się strasznie nudne. Może dlatego że tam trzeba (ładnie) budować, a ja nie umiem :)

Ludzie ciągle szukają fajnego serwera. Postach pod prezentacjami zawsze widać te same nicki (Multi, Pitbull, hejtujący poncjusz paru innych).

Moim zdaniem jedynym kandydatem na fajny serwer był WinterCraft. Kojarzyłem nicki administracji z serwerów których grała spora liczba osób. Jednak zaginął w akcji. Revolution jest na modach więc nie wróże więcej niż 50 graczy przy dobrej reklamie. Sam chciałem zrobić RPG jednak się sparzyłem, bo to nie jest praca dla 1-3 osób. Mimo że mam w doświadczenie zapał spadał mi wraz z  patrzeniem jak wiele trzeba wybudować xD.

Jeśli ktoś chciałby zrobić taki serwer potrzebuję zgranej, dojrzałej ekipy nie patrzącej na zyski, charyzmatycznego właściciela który wie czego chce i jak zarządzać ludźmi, oraz wkładu finansowego (RPG utrzymuje się po starcie na sprzedaży expa, ale nie można z tym przesadzać). Aktualnie nie ma żadnego serwera RPG w Polsce. Jedynym który się utrzymuje to HyperCraft ale to nie RPG tylko survival.

Jeśli należysz do grupy osób czekającej na rozbudowany serwer RPG to wyraź swoją opinię. Jednoczmy się, a może jak będzie nas wystarczająco dużo stworzymy coś co nie udało się jeszcze innym.

Czekam na wasze opinię na temat polskich serwerów RPG, co uważacie o tych które są i które powstają.

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Pamiętam był kiedyś serwer SlashHackMine czy coś takiego, to taka paczka modyfikacji. Wybierało się tam rasę itp. i ogólnie było fajnie ale wątpie że "Zjednoczymy się i stworzymy coś co nie udało się innym"

Opublikowano

@pp2905 myśle że przy dobrze zgranej i zapartej ekipie ten efekt byśmy osiągneli. A większość serwerów RPG zapowiadanych siadła dlatego, że zobaczyli "ile to roboty" i odechciało im się i z zapowiedzi powstał temat do kosza lub archiwum.

@topic: Bardzo bym chciał by zaistniał taki RPGowski serwer na stylu paczki modów z TechnicLauncher (Hack Slash Mine). Żaden plugin i teksturka tego nie zastąpi - mody to mody. Z serwerami RPG może być o tyle trudno, że tworzenie IS w celu utrzymania serwera może łamać prawo Eula. Z resztą mam nadzieje, że Microsoft zmieni te Eula, bo przecież wykupił cały projekt.

Kliknij tutaj aby otworzyć mój GitHub.

Prawie cały czas jestem na Discord𝗣𝗮𝗳𝗳𝗰𝗶𝗼#6330

Opublikowano

@@pp2905 Dokładnie pamiętam projekt Hack/Mine (lub hack slash mine jak kto woli). Grałem na paru serwerach i bardzo mi się podobało. Rozgrywka przypominała mi tą na pluginie heroes, tylko z dodanym interfejsem i ekwipunkiem. Jednak od serwera wymaga się trochę więcej bo taka rozgrywka może się szybko znudzić. Serwer musi mieć fabułę, questy, i to "coś" co zatrzyma gracza.

@@AxonCraft Z tego co słyszałem jest wiele sposobów na "wykiwanie" EULA, takich jak sprzedaż punktów dotacji za które można coś kupować. A co do paczki modów to moim zdaniem nie jest to dobre rozwiązanie. Przeciętny gracz minecrafta nie pobierze lunchera by przetestować serwer. Lepszym pomysłem jest zrobienie nowej gry co z resztą widać po produkcjach takich jak Trove albo CubeWorld. Moim zdaniem jest tyle ciekawych pluginów że nie potrzeba żadnej paczki modów by zrobić ciekawy serwer.

Opublikowano

@Dan6409258461

Twój komentarz jest bezsensowny, jeśli chcesz sobie nabić posty pisząc pod każdym tematem głupi komentarz to wyjdź.

Nie wiem czy wiecie, ale już zabrałem się za projekt Mody+RPG Bedą 2 nacje, i co jakiś czas będzie włączało się PVP pomiędzy nimi. Więcej wam nie zdradzę:D

Opublikowano

@@Dan6409258461 Moim zdaniem nie ma sensu porywać się z motyką na słońce. Prace trzeba rozpocząć z sporą ekipą pełną zapału, bo inaczej skończy się tak jak zawsze, czyli na zapowiedzi.

@@pp2905 Powodzenia :D Tylko nie zdziw się potem jak będzie mało graczy bo ludzi nie kręci pobieranie lunchera :/

A co do tematu, to wydaję mi się że taki serwer może stworzyć tylko osoba ze doświadczeniem w robieniu serwerów RPG. Do głowy przychodzą mi takie nicki jak Yonji, Sigma, CiSerio, Eveer (jak w końcu chciałby rekrutować jakąś administracje). Może nie wszystkie ich serwery można nazwać RPG ale grało mi się na nich przyjemnie. Jest jeszcze sporo takich osób ale większość nie ma już czasu na minecraft bo im się to nie opłaca. Tak naprawdę wszystkie pluginy można znaleźć i spolszczyć na bukkicie. Najtrudniejszą rzeczą w robieniu serwera RPG jest mapa i questy. Reszta to sama przyjemność :)

Opublikowano

Oj ludki ludki.Co wy wiecie? Serwer Gra o Tron nie był serwerem rpg. Na arenie polskiej znanej mi jedyne rpg to :Avernus i MYHPSPL i żaden z nich nie spełnia moich wymagań. Teraz ruszyły dwa wielkie projekty serwerów Rpg, revolution oraz Rothesia, ja jestem współwłaścicielem na tym drugim, nie będę tu się o nim rozpisywał jeśli kogoś to intersuje zapraszam na pw.

PS.Eveeer;D? dobre.

Opublikowano

@@assasyn434 Miło że wyrażasz swoją opinię :) Czekam na jakąś zapowiedź serwera Rothesia, a Serwery z harrym potterem to RP, więc chyba pomyliłeś temat. Avernus zapomniał o jednej z najważniejszych rzeczy. Ten serwer nie jest zbyt przejrzysty i brak na nim jakiegokolwiek wprowadzenia przez co ma tak mało graczy. Revolution ciekawie się zapowiada. Nazwałeś go wielkim projektem. Nie chwalił bym dnia przed zachodem słońca, choć nie ukrywam że pokładam w nim spore nadzieję. Były serwery robiące większy hype stojące tylko miesiąc. Wszystko okaże się wraz z jego startem. A co do Gry o Tron to był RPG i to jeden z lepszych swego czasu. Jak widać twoje wymagania muszą być większe od twojego ego :) Był w ogóle jakiś polski serwer który ci odpowiadał? Jak tak to napisz nazwę bardzo mnie to ciekawi. Jak nie to polecam serwery zagraniczne takie jak WynnCraft, może one przypadną ci do gustu :>

Opublikowano

Nie mam wygórowanego ego ani wymagań, tak był meumcraft. Revoltuion? raczej coś z tego na pewno będzie, bo robi to 2 dobrych ludzi.A u nas na 100%:D Mój angielski nie jest perfekcyjny więc narazie nie szukam zagranicznych serwerów.

Opublikowano

Meumcraft też mi się podobał. Ekipy Revolution nie znam, więc mogę tylko spekulować :) Ciekawi mnie Twoja Rothesia, ale tu zgadamy się na PW. Potrzebny jest teraz jakiś fajny RPG. Słyszałem że ma reaktywować się silvania, ale mam nadzieje, że tym razem grywalna xD

Opublikowano

Ja pamiętam te czasy był Minecraft 1.5.2 i serwer RolePlay Zitcraft grało tam po 200 osób i ciągle był przepełniony.

Te z*******e czasy.

Oby ci się ten serwer udał.

Powodzenia.

76561198151853599.png
Opublikowano

Avernus zapomniał o jednej z najważniejszych rzeczy. Ten serwer nie jest zbyt przejrzysty i brak na nim jakiegokolwiek wprowadzenia przez co ma tak mało graczy.

To nie jest do końca prawda. Primo, obecnie graczom łatwiej wystartować, bo w mieście startowym umieszczono swego rodzaju tutorial, został stworzony też poradnik (nieoficjalny)- Twoja wypowiedź jest zatem nieaktualna. Secundo, serwer jest na modach, dlatego automatycznie odpadają gracze, którzy są zbyt leniwi, by ściągnąć paczkę. Tertio, na pierwszej edycji Avernusa też nie było tylu graczy, co na serwerach typu Majkrafci. Nie znaczy to jednak, że jest on gorszy, po prostu większa cześć społeczności Minecrafta nie jest dostatecznie dojrzała/nie lubi klimatów RPG. Jeśli mimo zapoznania się z instrukcjami i  podstaw tego serwera, to widocznie nie jesteś jego "targetem". Wchodziłem czasami na serwery Survival, jednak ortografia i kultura wypowiedzi większości tamtejszych graczy stoją na naprawdę niskim poziomie, zatem pozostaję przy Avernusie, który obecnie jest najlepszym polskim serwerem RPG.
Jeśli chcecie dobrze się bawić w gronie sympatycznych ludzi, nasza społeczność przyjmie was z otwartymi ramionami.
Pozdrawiam
Leonidas
Opublikowano

Serwer Avernus jest według mnie najlepszym serwerem większość serwerów jest zrobione na odpi****l lub jest bardzo mało modów. Tak ludzie są zbyt leniwi by pobrać tą paczkę modów. Mapa jest super wykonana. Dużo rzeczy jest do zobaczenia. System miast i pracy. Wspaniały klimat, super ekipa serwera. Żałuję jednak ze ludzie olewają ten serwer nie wiadomo z jakiego powodu. Dziś jest mało takich serwerów.

Opublikowano

Ja na Avernusie gram od drugiej edycji. Miasta sa zakladane, budowane, wypowiadane sa wojny, niektore z miast upadaja, niektore po dzis dzien stoja. Stoja naturalnie te, w ktorych ludzie wykazali sie uporem w dazeniu do celu, ktorzy wiedzieli, ze nie postawia metropolii w dwa dni. 

Graczy, ktorzy w pierwszym dniu chcieliby miec wszystko, lub po dwoch dniach zalozyc miasto, lub tez byc wspolwladca miasta, ewentualnie miec dostep do calosci miasta - takim odradzam logowanie sie na tym serwerze. Rozmowa typu 'cze, dodaj mnie' czy 'kiedy kopalnia bd dostempna?' to naprawde nie na ten serwer. 

Srednia wieku jest wyzsza niz wszedzie indziej, najstarszy gracz jest juz chyba po trzydziestce, dominuja licealisci i studenci. Wczuwamy sie w postaci, ktore sobie wykreowalismy, sa czarne charaktery, a podroz z cennymi przedmiotami do dalekich miast moze faktycznie podniesc cisnienie, kiedy zostaniemy napadnieci. Lub bedzie tez to mile zaskoczenie, kiedy obcy, ktorego spotkalismy, chce sie tylko zapoznac i byc moze nawet pomoc. 

Kazdemu ktory bedzie chcial sprobowac swoich sil na serwerze - koniecznie przeczytajcie forum, tutorial, opis serwera, manual, przejrzyjcie mapke, cokolwiek! 

Sa tam naprawde przydatne informacje, ktorych nie znajdziecie na serwerze (chyba ze akurat bedziecie miec to szczescie ze obok Was bedzie ktos, kogo mozecie zapytac), a zaoszczedza Wam nie dosc, ze mase czasu, to i frustracji - podstawowe kilka szczegolow - czat lokalny ma zasieg tylko 50 kratek (powodzenia w krzyczeniu do kogos po drugiej stronie mapy), a jedzenie trzeba spozywac w kilku rodzajach, gdyz po prostu jedzenie jednego przestaje sycic nasza postac.

Dla fanow RP - na forum mozecie stworzyc wlasna Karte Postaci, a potem odgrywac takowa w grze. Da to tez nam wskazowki, jak odnosic sie do Ciebie oraz jak Cie traktowac.  

Poza tym, tutorial - kazdy normalny gracz szuka jakies tutoriala, poradnika, a nie idzie na pale do gry i po 5 minutach mowi 'eeeee, do dupy ten serw'. To troche tak jak wpakowac sie do basenu, popluskac chwile i 'eeee, nie umiem plywac' i juz wiecej nie wrocic do wody. Pozwole sobie zamiescic jeden maly screen, stolicy Saerinu, jedynej nacji na serwerze (mam nadzieje ze poki co) - miasta Braverock - naturalnie jest to pewien element reklamowy i inni ludzie z Avernusa na mnie wsiada za reklamowanie wlasnego miasta/nacji, ale kto mi zabroni? :) 

30_online.png?lgfp=3000

leaderboard-3.png

Opublikowano

Zgodzę się z wami że Avernus jest pod pewnym względem unikalny. Budowle są naprawdę ładne. Na zapowiedzi i screenach wygląda na super rozbudowany. Sam próbowałem na nim zagrać. Jest pełno graczy którzy chcą ci pomóc na początku. Tylko mało osób szuka takiego serwera. Pamiętam serwer PVPIQ czy jakoś tak. Rozgrywka polegała na nieskończonym tłuczeniu zombiaków z dirtem lub innym blokiem na głowie. Levele pozwalały iść na inne zombiaki. I wiecie co? Grało tam ciągle więcej niż 100 osób. Nie wiem jak jest teraz, ale szkoda mi tej pracy poświęconej przez Poncjuszów i innych na Avernusie, gdy taki crap którego średnio rozgarnięta gimba zrobi w tydzień sra VIPami. Avernus to nie mój klimat. Ja lubię RPG za rozwój postaci, expienie, questy i walki pvp. Z tego co pamiętam rozgrywka na Avernusie polega na czymś innym. Jeden lubi jedno, drugu drugie.

Opublikowano

A serwer Pvp.iq.pl?

Jest to bardzo rozbudowany serwer RPG mojego autorstwa.

Na serwerze możemy znaleźć marmury, wieże demonów, dolinę orków po prostu sobie sam sobie aż zrobiłem multikonto i gram.

Nie da się tego całkowicie opisać, trzeba zobaczyć.

Proszę tego nie potraktować jako forma reklamy, chce pokazać że są ciekawe serwery.

Niestety na serwerze gra tylko 300 osób.

Opublikowano

Jeżeli chcesz serwer o tematyce RPG (głównie Gra o Tron) to proszę zajrzyj na serwer (nie jest polski) WesterosCraft. Maja zaje***** mapy, fajna atmosfera, lecz musisz posiadać premkę aby zajrzeć :>

serwer_ourmc.gif

Opublikowano

Taak kiedyś grałem także na fajnym serwerze RPG ale gracze przestali tam grać bo woleli PVP, RPG był dla nich za nudny

Linux pozwoli wycisnąć ostatnią łzę z twojego procesora.

Opublikowano

@Qwant1 300 osób :D Nie chce wyjść na cebulaka co tylko zazdrości, ale grupą docelową są u was raczej młodsi gracze, a takich jest zdecydowanie więcej w minecrafcie. Oni stawiają na prostotę i przejrzystość więc w sumie się nie dziwie. Zapewne właśnie taki serwer chciałeś zrobić, więc gratzy, bo ci wyszło. Dla mnie taka rozgrywka jest zbyt nudna. I żeby coś innego niż zombiaki trzeba ostro przygrindować :)

Opublikowano

@Qwant1 300 osób :D Nie chce wyjść na cebulaka co tylko zazdrości, ale grupą docelową są u was raczej młodsi gracze, a takich jest zdecydowanie więcej w minecrafcie. Oni stawiają na prostotę i przejrzystość więc w sumie się nie dziwie. Zapewne właśnie taki serwer chciałeś zrobić, więc gratzy, bo ci wyszło. Dla mnie taka rozgrywka jest zbyt nudna. I żeby coś innego niż zombiaki trzeba ostro przygrindować :)

Jeśli ten serwer jest prosty to ja jestem święty mikołaj.

Na początku faktycznie trzeba zabijać potwory nie ma jakiejś większej filozofii..

Ale potem dochodzą rozbudowane mapy takie jak: wieża demonów, dolina orków, niebiańskie katakumby.

Wszystko z mechanizowane podzielone na piętra.

Do tego nowe ciekawe artefakty, marmury.

Nowe ciekawe zagadki urozmaicające grę.

Misje, naprawdę mi się na nim gra niesamowicie, na multi koncie.

I nie grają tam dzieciaki bo potencjalne dzieci od razu przy wbijaniu 10 lvl po prostu dają sobie spokój, dlaczego tak myślę ?

Otóż znam sytuację swojego serwera ciągle siedzę na ts3 i rozmawiam z osobami, które mają po 16-20 lat.

Ostatnio zdarzyła się nawet dość ciekawa sytuacja i grał na moim serwerze ojciec mojego znajomego ze skype..

Oczywiście zdarzają się wyjątki, lecz tego nie da się uniknąć.

Opublikowano

Grucha, zacny "chopie" skoro piszesz, że najtrudniejsze jest tworzenie mapy i questów to ja mógłbym pomóc. Nie chcę się narzucać, ale ostatnio dużo gram w gry typu rzeczonego RPG. Może nie buduję zbyt dobrze, lecz znam dobrą ekipę budowniczych. (minusem może być to, że prawdopodobnie będą oni chcieli wynagrodzenie za robotę) A co do questów to mógłbym siedzieć kilka, kilkanaście dni a wymyślę ci po ileś tam questów na daną rasę etc. Znajdzie się dużo chętnych osób do pomocy w budowie, jak i w wymyślaniu questów, pomocy przy pluginach. Nie wiem czy jest to dobry pomysł, ale proponuję serwer wzorowany na prawilnej i raczej znanej przez wszystkich gierce: Skyrim

Mam nadzieję, że pomogłem.

Ja chcę wam pomagać ;)

http://www.youtube.com/channel/UCccouqghNxOrpUTbHh-5fUQ

od jutra wrzucam materiał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...